HOLIVUD A U BANATU

Banaćani u Antologiji fotografije Vojvodine(5)

Piše:Borivoj Mirosavljević

Đurica Jovanov direktor Doma kulture u Omoljici jedan je od najzaslužnijih organizatora Festivala filma i fotografije„ŽISELA“ koji se u kontinuitetu održava već duže od četiri decenije

Banaćanin Boško Tokin, jedan od pionira naše filmske kritike, objavio je daleke 1928. godine, tekst u Letopisu Matice srpske , pod naslovom „Estetika filma“, u kojem se zalaže za izražavanje slikom:

„To se postizava pokretom i fotografisanjem.Ovo fotografisanje, isto tako pokretno, dogadjaja zamišljenih ili stvarnih, najčešće kombinacija jednog i drugog, vrši se naročitim aparatima i pod naročitim uslovima, pomoću svetlosti, veštačke ili prirodne. Snimane stvari, dogadjaje, ličnosti treba povezati, od njih stviriti ono što se želi izraziti, nastaje dakle posao komponovanja. Emotivno, unutrašnji ritam mora biti istovetan sa matematičkim ritmom slika. A elementi iz kojih treba konstruisati film ovi su: akcija(dinamično), simultanost, svetlost, brzina, fotogenično, dimenzionalne mogućnosti, elementarno, pejsaž, lice, arhitektura bića, vizija, fotopsihologija, logičan red; prostorne, vremenske i plastične mogućnosti treba tako složiti da one sačinjavaju celinu, da u danim momentima izražavaju ono što će nas zanimati, zaneti, oduševiti, što će delovati kao lepo, kao delo, kao umetnost“,

Tradicija

To o čemu je pisao Tokin već je postojalo u Omoljici, koja je od 1925. godina imala svoj stalni bioskop i stalnu „školovanu“ publiku koja je maštala i o svom Holivudu. Snovi omoljičkih filmadžija počeli su da se ostvaruju tek kada je posle Drugog svetskog rata osnovan Foto-kino klub u kojem su se snimali amaterski filmovi. Na špicama tih filmova su se najčešće pojavljivala imena Pante Marjanovića, Boška Milosavljevića, Slavice, .Aleksandra i Slobodana Tanasijevića, Tomislava Kekića, Mirka Grujičića, Goluba Bežunara, Ljubisava Milosavljevića, Mihaila Gajića i drugih. Filmovi su prikazivani ne samo u Omoljici i svim selima južnog Banata nego i na poznatim filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu sa kojih su se najčešće vraćali s vrednim nagradama i pohvalama.

Od 1971. godine u Omoljici se, svaki put u avgustu, održava tradicionalni, sada već i medjunarodni, Festival filma i fotografije „ŽISEL“ koji okuplja najbolje stvaraoce u oblasti neprofesionalnog foto i filmskog stvaralaštva sa poserbnim naglaskom na temi- „Život sela“. Uz amatere festivalu uvek prisustvuje i velik broj profesionalaca, naročito onih koji su ponikli u amaterskim klubovima, koje domaćini rado i najčešće nezaboravno ugoste. Tradicionalno gostoprimstvo u Omoljici se, za vreme festivala, iskazuje organizovanjem poznatih banatskih ručkova, na kojima ponekad bude i više stotina učesnika

– Za sve projekcije interesovanje je ogromno. Svojevremeno je naš festival bio najposećeniji filmski amaterski festival u nekadašnjoj Jugoslaviji. Kad je lepo vreme razapnemo veliko providno platno u našem parku, u kojem se okupi i po hiljadu gledalaca, koji projekciju filma mogu da gledaju sa obe strane ekrane,-rekao nam je Đurica Jovanov, jedan od najstarijih organizatora omoljičkog festivala.

Atrakcija

U minulih pet decenija Omoljica je lansirala bezbroj poznatih imena u svetu filma, a njen festival su rado posećivali poznati ne samo filmski stvaraoci nego i glumci, književnici, novinari, fotografi,… Svi su se sa „Žisela“ vratili puni utisaka. Dolazile su i mnoge inostrane delegacije da se dive „banatskom Holivudu“.

– Svaki naš festival je bio svojevrsna potvrda izuzetne moći filma za uspostavljanje uspešne komunikacije s gledaocima svih profila. To shvatanje je uvek bilo odlučujuće i u trenucima kada je organizovanje ove tradicionalne manifestacije bilo dovedeno u pitanje. Zdrav razum je uvek pobedio pa festival i dalje traje kao svojevrsna atrakcija,-rekao nam je Đurica Jovanov.- Kao refleksija festivala je i naša Škola animiranoig filma koju već nekoliko godina uspešno vodi Blagoje Lupa. Njegova grupa je uspela za kratko vreme da osvoji niz vrednih nagrada na Republičkom festivalu u Beogradu i Medjunarodnom festivalu u Pančevu, na kojem im je pripala prva nagrada. Novi filmovi su u trendu , prave se i prikazuju u savremenoj digitalnoj tehnologiji.






Okvir

Međunarodne manifestacije

Đurica I. Jovanov rođen je 13.avgusta 1951. godine u Omoljici. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, gimnaziju u Pančevu a istoriju apsolvirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Posle sedam godina prosvetarskog rada u Pančevu došao je na čelo Doma kulture u Omoljici čiji je direktor već 30 godina. Kao član Foto-kino kluba iz Omoljice učestvovao je u organizaciji Filmskog festivala „Žisela“ od 1971. godine i Salona umetničke fotografije od 1973. godine, koji se i danas održavaju.

Obe manifestacije su prerasle u medjunarodne i održavaju se istovremeno pod zajedničkim nazivom

„ŽISEL“(Život sela). Jovanov je za izuzetan doprinos višegodišenjem uspešnom i kontinuiranom održavanju „ŽISELA“ dobio više nagrada medju kojima je najzapaženija „Zlatna značka“ Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

About Author

O autoru

Fotografski Dokumentacioni Centar

Jovan Njegović Drndak

predsednik i jedan od osnivača Fotografskog Dokumentacionog Centra, urednik fotografije u lokalnom listu u Zrenjaninu. Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti fotografije, saradnik domaćih i stranih novina i časopisa, član je UNS-a i UPIDIV-a.