Lice rata – ratna fotografija u Srbiji 1912-1913/1914 -1918

Naslov: Lice rata – ratna fotografija u Srbiji 1912-1913/1914-1918

Autor: Milena Marjanović
ISBN: 978-86-515-1545-6
šifra: 30064
Godina:2019; povez: tvrd;
pismo: ćirilica;
obim: 175 str.; izdanje: prvo
Kategorija: istorija, edicija Srbija 1914-1918
Cena: 1.800,00

 

Frederik Brener prilikom susreta sa autorkom knjige Milenom Marijanović

Opis:
Ovo vredno istorijsko delo sadrži fotografije iz ratnog perioda Srbije, koje je sakupila i obradila istoričarka umetnosti, Milena Marjanović. Osim fotografija, autorka je priredila i biografije autora – fotografa, reportera, novinara, ali i naučnika, advokata, zanatlija i svih onih koji su imali svest o dalekosežnosti značaja beleženja aktuelnih događaja – više od devedesetoro njih!
Knjiga Lice rata našla se u užem izboru za nagradu Izdavački poduhvat 64. međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, a za izložbu “Slikari / ratnici / svedoci” autorki je dodeljeno priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije (DIUS) za najbolju autorsku izložbu savremene likovne umetnosti u 2017. godini.

„Sve ove fotografije svom snagom fotografske sugestivnosti govore o poletu s kojim narod ulazi u rat, pomaže, pa i sam postaje deo ratne opreme i o jednom naporu koji pokatkad prelazi granice ljudske moći. Govore o razaranjima, ubijanju, uništavanju i stravičnim okolnostima pod kojima može da opstane ljudsko biće.“

Branibor Debeljković

O autoru:
Milena Marjanović, istoričar umetnosti, prevodilac i novinar, diplomirala je na Katedri za modernu umetsnot Grupe za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u beogradu, a postdiplomske studije pohađala je na Filozofskom fakultetu u Rimu.
U fotografiji, kao posebnom segmentu interesovanja Milene Marjanović, ističe se izbor fotografija za međunarodnu izložbu Dosije Srbija – procena stvarnosti devedesetih.
Milena Marjanović je član Međunarodne asocijacije likovnih kritičara, Udruženja književnih prevodilaca Srbije, Udruženja novinara Srbije i Društva istoričara umetnosti Srbije.

About Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

O autoru

Fotografski Dokumentacioni Centar

Jovan Njegović Drndak

predsednik i jedan od osnivača Fotografskog Dokumentacionog Centra, urednik fotografije u lokalnom listu u Zrenjaninu. Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti fotografije, saradnik domaćih i stranih novina i časopisa, član je UNS-a i UPIDIV-a.