Fotomonografija “Moja varoš Zrenjanin“ Miodraga Grubačkog

GRAD U SLICI I REČI

FOTOMONOGRAFIJA “Moja varoš Zrenjanin” koju je lane izdala Knjižara “Teatar”, predstavlja dragocen primer svetlopisanja grada. Sačinjena od više stotina fotografija u boji i dvadesetak zapisa, ova reprezentativna publikacija nudi pregršt probranih podataka o urbanim vrednostima Zrenjanina.

Ono što posebno odlikuje ovu knjigu, jesu sazvučje reči i slike i lirizmom oplemenjena objektivnost. Iako “malog daha”, poetizovani zapisi Grubačkog čine izdašne literarne celine sa aromom kultivisane retorike: “Okolo ravnica, pravi horizonti, prozračno plavetnilo i poneka reka… Unutra ulice, i one “pod konac” i one čudno krivudave. Bašte i sokaci kao u kakvom selu, široki i dugi, onda, odjednom vertikale, staklo, beton(…)”.

Varoške fotografije dele sa lirskim vinjetama čari vedrine i izražajne jasnoće. Okupan čistim bojama, Zrenjanin Miodraga Grubačkog je idiličan banatski gradić kakvog ga poznaju i vole i njegovi žitelji i naprečac zaljubljeni posetioci. Istančan osećaj za svetlosne efekte i valere, dodaje realnost ličnog doživljaja vedutama, posebno onim sa motivom Malog mosta i karnevalski raspevanog Trga slobode.

Fotomonografija “Moja varoš Zrenjanin”, koja sadrži i prevod na engleski jezik, nagrađena je 2006. godine na Sajmu grafičke industrije u Beogradu Srebrnim pečatom za kvalitet štampe i dizajn, što je značajno priznanje kako za “Prostudio” i Štampariju “Stojkov”, tako i za samog autora.

Miodrag Grubački pisac je monografije “Zgrada Skupštine opštine Zrenjanin” i trenutno radi kao novinar-urednik internet prezentacije opštine Zrenjanin.

Zoltan Baba, 2007.

About Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

O autoru

Fotografski Dokumentacioni Centar

Jovan Njegović Drndak

predsednik i jedan od osnivača Fotografskog Dokumentacionog Centra, urednik fotografije u lokalnom listu u Zrenjaninu. Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti fotografije, saradnik domaćih i stranih novina i časopisa, član je UNS-a i UPIDIV-a.