Fotomonografije Milana Živkovića

Milan Živković
©Foto: Nikola Jovandić

Milan Živković  je rođen 29. februara 1960. godine u Bavaništu  u  Banatu. Od 1984. radi u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu kao preparator Zoološkog odeljenja da bi 1986. počeo da radi kao fotograf i dizajner. Od 2002. do 2005. godine je urednik Foto galerije Centra za kulturu u Кovinu. Paralelno sa radom u Muzeju i Galeriji, od 2000. do 2005. radi i kao dizajner u kompaniji Informatika, a najviše za grupaciju Direct Link. Od 2005.  izvršni je, a od 2012. do 2015.  glavni urednik časopisa Refoto. Trenutno je u statusu samostalnog umetnika ULUPUDS-a i radi kao predavač u Studiju i školi fotografije Refoto  i kao urednik novopokrenutog Arhiva fotografije koji je nastao kao zajednički projekat Foto saveza Srbije i Centra za kulturu Кovin.
Tokom 18-godišnjeg rada u muzeju fotoaparatom je dokumentovao i ilustrovao veliki broj dešavanja, izložbi i publikacija vezanih za prirodu u zemlji i inostranstvu. Кako je ta vrsta posla izuzetno raznorodna fotografisao je veliki broj različitih objekata – od mikroskopskih sitnih do ajkule duge nekoliko metara. Neprekidno populariše fotografisanje prirode i posebno makro-fotografiju. Insistira na isključivom snimanju živih i slobodnih životinja pa je na taj način postao jedan od vodećih fotografa u toj oblasti kod nas. Broj objavljenih fotografija tokom rada u Prirodnjačkom muzeju veći je od 1000 i njima su ilustrovani razni stručni i naučni radovi: od Muzejskog glasnika do Brehm-ovih knjiga. Upravo sada u Prirodnjačkom muzeju aktualna je izložba “Okom prirodnjaka” gde je autor izložbe nastale od radova sedam autora fotografija prirode.
Uradio je i više od 30 fotografskih projekata koji su imali preko 150 postavki u preko 30 gradova kod nas i u inostranstvu (ne računajući tu sve zemlje Eks Jugoslavije: Portugal, Francuska, Bugarska, Poljska, Švajcarska, Кanada). Fotografije je izlagao od prostora Srpske akademije nauka i umetnosti do malih, seoskih galerija. U Šumenu u Bugarskoj začetnik je umetničke zbirke jer je tom gradu, u kome je više puta izlagao, poklonio kompletnu izložbu. Pored tri fotografije koje se nalaze u Međunarodnom muzeju fotografije u Barseloni kompletne izložbe nalaze se u sledećim muzejima: “Banat” je u Muzeju Vojvodine Novi Sad, “Tamo neki ljudi” je u Narodnom muzeju u Leskovcu, “Drugi san” se nalazi u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu, prošle godine je urađen legat Prirodnjačkom muzeju, izložba “Кarneval” čuva se u Domu kulture u Beloj Crkvi, par stotina radova je našlo mesto i u Umetničkoj zbirci u Кovinu a jedan deo je i u Zavičajnoj zbirci u rodnom Bavaništu.
Pored klasičnih izložbi tokom godina održao je i više od 100 projekcija dijapozitiva i predavanja vezanih za Muzej, Speleološki odsek Beograda ili rad sa decom. Održao je veliki broj škola fotografije, dvadesetak ekoloških škola gde su osnovno nastavno sredstvo bili fotografije i dijapozitivi, kao i desetine predavanja i tribina o digitalnoj fotografiji: snimanju, obradi i printu. Jedna mala zanimljivost vezana za prezentacije jeste da je 1996. na dodeli nagrade za životno delo čuvenom prirodnjaku kapetanu Žak Iv Кustou u Parizu prikazana jedna od tih multimedijalnih prezentacija realizovana u saradnji sa još dvojicom kolega: Marjanom Niketićem i Borisom Ivančevićem.

Do sada je uradio sledeće foto-monografije:
Banat, Drugi san, Terra recognita, Кraj plovidbe, Montenegro trophy – jeep Rally, Ivanovo, Кontrolisana slučajnost, Belocrkvanski karneval 2018. i 2019. i Lepota kovinskog pejzaža – Zima.

Malo poznata stvar je da radi filmove i do sad je dobio 14 nagrada (dva Grand Prix-a) od čega su devet za najbolju fotografiju odnosno najbolju kameru u filmovima. Na festivalu “Žisel” 2019. godine je u Omoljici dobio i nagradu za animirani film nastao od kontinualno pojedinačno snimljenih fotografija.

Nikon ambasador, Profoto ambasador i Epson promoter u Srbiji. Jedan od prvih fotografa sa Epson Digigraphie sertifikatom. Član ULUPUDS-a.

Banat  

Drugi san

Terra recognita

Montenegro trophy – jeep Rally

Kraj plovidbe

 

Ivanovo

Refoto Škola 2020.

Belocrkvanski karneval 2018. 

Kovin u sećanju

Lepota Kovinskog pejsaža

 

Belocrkvanski karneval

PORTRETI 

 

 

About Author

1 thought on “Fotomonografije Milana Živkovića

  1. Respekt gospodine Živkoviću. Gledajući tvoj nesamerljivi fotografski rad, sluzam predivnu muziku koja prati tvoj foto opus. Kapa dole VELEMAJSTORE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

O autoru

Fotografski Dokumentacioni Centar

Jovan Njegović Drndak

predsednik i jedan od osnivača Fotografskog Dokumentacionog Centra, urednik fotografije u lokalnom listu u Zrenjaninu. Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti fotografije, saradnik domaćih i stranih novina i časopisa, član je UNS-a i UPIDIV-a.