Radomir Velimirović Raja

Raja u svojoj radnji u Palmotićevoj ulici © Fotodokumentacija FDC

Radomir Velimirović Raja rođen je 1949. godine u Beogradu. Po povratku iz Nemačke gde je usavršio optičarski zanat, Rajina radnja, prvo zemunska, a potom ona u Palmotićevoj ulici u Bogradu postaće mesto okupljanja fotografa.  Moglo bi se reći ako ste hteli da u to vreme upoznate fotografe, fotoreportere i ljubitelje fotografije onda je kod Raje uvek bilo i fotografa i fotografije i fotografskih priča, anegdota i tehnike i umetnosti.
Raja je konstruisao i panoramsku kameru – Kameru Panoramicu  koja je 1984. godine predstavljena u Кelnu, na Fotokini  jednom od najvećih svetskih sajmova fotografije i fotografske tehnike. U Američkom fotografskom časopisu „Popular Photography“ objavljen je članak, a uvrštena je u fotografski leksikon „Von Daguerre bis heute“. Fotografska kamera lajka formata pod nazivom Serbica ostala je u fazi prototipa…
Raja je popravio na stotine hiljada fotoaparata, i često i nije  naplatio svoje usluge, bio je precizan harizmatičan zaljubljenik u fotografiju i fotografsku tehniku.
Istoriografija fotografije i fotografske tehnike na ovim prostorima neće biti potpuna bez Raje Velimirovića i njegove Panoramice, a prolazeći Palmotićevom ulicom u Beogradu i danas mnogi fotografi sa nostalgijom pogledaju u pravcu Rajine radnje gde su nosili svoje foto-aparate na oporavak i popravku, a Raja ih je znao u šrafić, da ne kažemo u dušu. Raja je umro 27. februara 2006. u Beogradu.

About Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

O autoru

Fotografski Dokumentacioni Centar

Jovan Njegović Drndak

predsednik i jedan od osnivača Fotografskog Dokumentacionog Centra, urednik fotografije u lokalnom listu u Zrenjaninu. Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti fotografije, saradnik domaćih i stranih novina i časopisa, član je UNS-a i UPIDIV-a.