Knjižara


1FOTO 3 web

FOTOMONOGRAFIJA MIROSLAVA PREDOJEVIĆA „TAKAV ŽIVOT“

 Ovo fotografsko beleženje je trajalo dugo (od 2005. do 2012. godine) stvarajući tako fini vizuelni talog, sa željom da se ispriča neka univerzalna priča, obogaćena dubljom stvarnošću, i da tako fotografski rad, oplemenjen nizom činjenica, bude izložen, da mu se da istaknutije mesto, da pozove na komunikaciju i dublje tumačenje. Redosled i raspored fotografija zamišljen je kao zatvoreni krug u kome je čovek središna tačka. Pokušao sam da svakoj fotografiji iz serije Takav život, koje su uvek raspoložene za priču, kao i njihovi akteri, nađem odgovarajući kratki tekst, često preuzet iz bogate literature autora s ovih prostora, u vidu proznog ili poetskog citata, ili, ređe, namenski sročeni opisi, naracje ili utisci koji su realno ili asocijativno komplementarani s fotografskom slikom. Preplitanje slika i reči oduvek je povezano, pa tako, u sadejstvu, najbolje funkcionišu.  Za ovaj fotografski rad koristio sam isključivo širokougaoni objektiv od 21 mm, što je bio uslov da uđem u centar dešavanja. Tako su nastajale fotografije koje ostavljaju utisak na posmatrača svojom neposrednošću.Toj neposrednosti suštinski doprinos daje crna i bela boja, kao dva kontrapunkta, kojim se lakše može dokučiti ovaj obični sekundarni život. Te dve boje slikovito tumače čovekove uzlete i padove u traganju za odgonetkom ljudskog udesa. Krupno zrno visokoosetljivog filma i izražen kontrast često dopunjuju njihovu vizuelnu snagu. Valjda je zato ova tehnika postala sinonim za čitavu fotografsku oblast koja se jednostavno zove život.

“Fotografija je moj svet, oblast u koju se nešto malo razumem, i nešto više volim, koja zahteva, traži izdržljivost, posvećenost, predanost, a pruža slobodu i smisao postojanja.Kontakt: miroslav.predojevic@gmail.com

“ 20 GODINA U JEDNOJ SEKUNDI „FOTOMONOGRAFIJA DARKA DOZETA

Darko Dozet, fotoreporter, autor fotomonongrafije, rođen je 7. decembra 1976. godine u Novom Sadu. U svom gradu, koji mu je večna inspiracija, završio je Srednju grafičku školu, smer fotografija, i tako je stekao formalno fotografsko obrazovanje. Na prvom radnom mestu u novosadskom dnevnom listu „Dnevnik“ zaposlio se 1996. godine, a od 1998. do 2007. godine, bio je fotoreporter Novinske agencije Tanjug. U kompaniji „Novosti“ radi i stvara od 2007. godine. Dozet se, u svojoj plodonosnoj karijeri okušao u svim granama novinske fotografije i sarađivao sa najuglednijim svetskim novinskim agencijama, a fotografije su mu objavljivali svi vodeći svetski listovi i magazini. Njegovim fotografijama ilustrovano je više od hiljadu naslovnih strana najznačajnijih i najuticajnih medija, a prvenstveno „Večernjih novosti“. Od 1998. godine član je Udruženja novinara Srbije, a od 2017. je i član njegove Uprave.

KRATKA ISTORIJA FOTOGRAFIJE

 

Knjiga Kratka istorija fotografije autorke mr Jelene Matić predstavlja sažeti uvid u razvoju jednog od najznačajnijih masovnih medija današnjice. Nastala je kao plod višegodišnjeg autorkinog sistematskog bavljenja istorijom fotografije i brojnim izložbama arhivske i savremene fotografije koju je potpisala kao kustos. Kratka istorija fotografije je lako čitljiva,mada  ima obilje informacija. Pisana je na zanimljiv način i sa velikim brojem znalački odabranih ilustracija koje vizuelno obogaćuju tekstualnu naraciju. Knjiga nema pretenzije da bude iskusan istraživački već, pre svega, edukativni rad u polju istorije i teorija fotografije.

Prof.dr. Milanka Todić

PHOTOSHOP CC KNJIGA ZA DIGITALNE FOTOGRAFE

Scott Kelby, urednik i izdavač časopisa Photoshop Usern i i autor više bestselera o fotografiji i fotografskim tehnikama u svetu danas, još jednom je podigao ovu knjigu na potpuno novi nivo dok nam otkriva najnovije, najvažnije i najkorisnije Adobe Photoshop tehnike za fotografe. Ovo unapređenje njegove nagrađivane, rekordno prodavane knjige nudi digitalnim fotografima nešto što do sada nikada nisu dobili – zaobilazi sve što je nebitno i pokazuje tačno kako da uradite ono što želite. Ova knjiga ne sadrži gomilu teorije; ne traži od vas da sami definišete podešavanja ili da sami rešavate probleme u radu. Umesto toga, Scott pokazuje, korak po korak, tehnike koje koriste današnji vrhunski digitalni fotografi i, što je najlepše od svega, daje precizna podešavanja koja treba da koristite, kada da ih koristite i zašto.Autor: Scott Kelby  Broj strana: 360  ISBN broj: 978-86-7310-517-8  Izdavač: Kompjuter bibliotekaGodina izdanja: 2017.

ANTOLOGIJA FOTOGRAFIJE VOJVODINE

Autora Borivoja Mirosavljevića, koji je selektor i  autor tekstova za oko 500 vojvođanskih fotografa, knjige su dragocen rezultat 60-godišnjeg istraživačkog i fotografskog rada. Novi 9. tom se očekuje u štampi   do kraja februara  ili početkom marta  2019. Izdavač je Društvo novinara Vojvodine. Borivoj Mirosavljević  je jedan od najstarijih MAJSTORA JUGOSLOVENSKE i srpske fotografije, diplomirani ekonomista, inženjer organizacije rada, dobitnik nagrada za životno delo za novinarstvo, fotografiju i sport, vladinom odlukom proglašen za istaknutog likovnog umetnika zaslužnog za razvoj kulture Srbije i jedini fotografskji stvaralac u Vojvodini dobitnik nacionalne penzije.

Antologija fotografije Vojvodine


download

TEXT

TEXT

download

TEXT

TEXT

download

TEXT

TEXT

download

TEXT

TEXT

download

TEXT

TEXT

download

TEXT

TEXT

download

TEXT

TEXT

download

TEXT

TEXT

download

TEXT

TEXT

O autoru

Fotografski Dokumentacioni Centar

Jovan Njegović Drndak

predsednik i jedan od osnivača Fotografskog Dokumentacionog Centra, urednik fotografije u lokalnom listu u Zrenjaninu. Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti fotografije, saradnik domaćih i stranih novina i časopisa, član je UNS-a i UPIDIV-a.