Robert Frank

Robert Frank

Robert Frank. © Peter Turnley, Bleecker Street, New York, January 2014.

U januaru 2014. vratio sam se da posetim Roberta Franka kod kuće u ulici Bliker Bleecker Street . Tokom prethodne posete, kada sam mu dao kopiju „Ulice Meklelan“„McClellan Street“ i razgovarao sa njim o mom preseljenju u Pariz kada sam imao 20 godina, a kada sam mu rekao koliko me je inspirisao u životu, ohrabrio me je da svraćam češće. Ovom prilikom sam se vratio sa kopijom moje knjige „Francuski poljubac – Ljubavno pismo Parizu“„French Kiss-A Love Letter to Paris“ . Primio me je u spavaćoj sobi u podrumu. Pričali smo dugo i svidele su mu se slike u „Francuskom poljupcu“. Sedeći na njegovom krevetu toga dana, izgledao je odjednom opušteno u prijatnom ambijentu ovog gnezda ispod nivoa ulice i u istom smislu je delovao opušteno, kao da je upijao neku mešavinu istinske sreće i istinske tuge u životu. Jednom, dok je posmatrao fotografiju čoveka koji sedi na betonskim stepenicama na Ulici Meklelan, rekao mi je: Znaš li šta čini ovu fotografiju moćnom? Pustio sam ga da odgovori: Pogledaj betonske stepenice na kojima sedi, pogledaj istinsku prirodu toga, tako je moćna i jaka i čvrsta.

Robert Frank.
© Peter Turnley, Bleecker Street, New York, January 2014.

Pred sam odlazak iz Robertove kuće tog dana, kada sam pogledao u njega u tišini nekoliko sekundi pre nego što sam uslikao ovo, video sam kako izgleda taj momenat na fotografiji i pitao sam se da li bih ja to uslikao. Pitao sam se da li treba da pitam Roberta da napravim tu fotografiju. Tada sam, instinktivno, rekao sebi: Robert bi ovo slikao. Bez pitanja sam podigao kameru i snimio fotografiju. Ustao sam i rukovao se sa njim i rekao „zbogom“. Dok sam hodao stepenicama, okrenuo sam se i snimio još jednu fotografiju Roberta kako sedi sam i nikad je neću zaboraviti, Robert me je pogledao i video sam u njegovim očima tiho odobrenje, kao da mi govori: Da, bio si u pravu da snimiš tu fotografiju, i ja bih to učinio. Nedostajaće nam i biće zauvek deo nas. I u životu, trebaju nam ljudi, treba nam inspiracija, nešto čvrsto, da nam pokaže put i da nam da do znanja šta treba da radimo kada sumnjamo u sebe. Bog neka blagoslovi Roberta Franka.

© Peter Turnley, Ulica Bliker, Njujork, januar 2014. godine

© Peter Turnley, Bleecker Street, New York, January, 2014.

http://www.peterturnley.com/

 

 

O autoru

Fotografski Dokumentacioni Centar

Jovan Njegović Drndak

predsednik i jedan od osnivača Fotografskog Dokumentacionog Centra, urednik fotografije u lokalnom listu u Zrenjaninu. Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti fotografije, saradnik domaćih i stranih novina i časopisa, član je UNS-a i UPIDIV-a.