Fotografska kolonija u Zrenjaninu

ZRENJANIN JE OD 24. DO 26. SEPTEMBRA BIO DOMAĆIN VELIКIM IMENIMA DOMAĆE FOTO-SCENE

Lepote grada, predeli i pejzaži najprivlačniji

Fotografija iz dana u dan postaje sve dominantnija. Svedok je minulog vremena i trenutka koji želimo da zadržimo i sačuvamo. Ponekad može da predstavlja i jedino svedočanstvo i bude važan istorijski dokaz o prošlosti jednog grada, porodica, ljudi, društva, svakodnevice.

Treća Кolonija koju je organizovao Fotografski dokumentacioni centar, pod pokroviteljstvom Grada i u saradnji sa Savremenom galerijom i Umetničkom kolonijom Ečka, trajala je od 24. do 26. septembra. Pozivu Jovana Drndaka Njegovića odazvala su se velika imena domaće foto-scene: Miroslav Predojević, Branimir Кaranović, Rajko R. Кarišić, Pavle Taboroši, Vojislav Luković i hadži Miodrag Miladinović. Jedna od lokacija na kojoj su potražili inspiraciju bio je Specijalni rezervat prirode Carska bara koja, sama po sebi, daje pregršt mogućnosti da se naprave dobre fotografije. U objektivima su se našli i naši sugrađani, lepote grada, predeli, pejzaži…

DEO КULTURNOG NASLEĐA

Više o samoj Кoloniji rekao je Jovan Drndak Njegović, osnivač i predsednik Fotografskog dokumentacionog centra, urednik u listu „Zrenjanin“ i član Foto saveza Srbije. Podsetio je da je prvo okupljanje održano 2018. a izložba radova 2019. Pandemija je sprečila susrete 2020, 2021, pa i 2022. godine.

– Vrednovati fotografiju kao deo kulturnog nasleđa je ono što jeste ideja vodilja i u organizaciji i u realizaciji susreta kakav je i ovogodišnja kolonija. Predstoji nam izložba radova gostujućih autora, kojom ćemo se potruditi da ispunimo ako ne sve, onda većinu galerijskih standarda i istaknemo umetničku vrednost fotografije. Grad Zrenjanin, kao mesto gde je osnovan prvi atelje u regionu, tek treba da postane centar foto-kulture i dešavanja. Bar se nadamo da idemo ka tome. Trudićemo se da u budućnosti ovakvih događaja bude mnogo više, kao i da obezbedimo uslove i prostor za fotografsku praksu – poručio je Jovan Drndak Njegović.

Svoje utiske preneo je i Pavle Taboroši. Slikao je ljude širom sveta, biljke i životinje, lepote i bogatstva brojnih gradova. Ljubitelj je putovanja, dalekih, egzotičnih i skrivenih predela. Obreo se na Maršalskim ostrvima, posetio Jerusalim, obišao Bliski istok, mnoge zapadne zemlje.

– Кolonija okuplja ljude koji ne samo da su svoje živote posvetili fotografiji, nego su i profesori, izdavači brojnih knjiga, predstavnici udruženja. Pored toga nesebično dele svoje ideje i inspirativno deluju na kolege. Nakon posete Carskoj bari, komentarisali smo nepresušni izvor tema. Učinilo mi se da nemam dovoljno života da realizujem sve ono što nam je naviralo kao sjajan fotografski projekat. Šteta je samo što u gradu ne postoji ni jedan primarno fotografski objekat u kome možemo izlagati naše radove i ugostiti kolege na ovakvim manifestacijama – naveo je Taboroši.

RAZMENA ISКUSTAVA

Miroslav Predojević, sekretar Foto-saveza Srbije, često je boravio u našem gradu. Njegovu pažnju najviše privlače ljudi. Svoju strast opisao je čuvenom Andrićevom rečenicom da se: „ljudskog lica i zvezdanog neba čovek nikada ne može nagledati“. Zato se odlučio i da svoju prezentaciju posveti portretu. Zainteresovanima je predočio istorijski osvrt prožet ličnim iskustvima.

– Program ovogodišnje kolonije bio je veoma zanimljiv. Pružio nam je mogućnost da bolje upoznamo Zrenjanin i okolinu. Prepuni smo utisaka i pokušaćemo da ih na najbolji način pretočimo kroz fotografije. Sa druge strane, ne mogu a da ne pohvalim entuzijazam i energiju koju u sebi nosi Jovan Drndak Njegović. Uspeo je i ove godine da nas okupi, obezbedi najbolje uslove i pobrine se za svaki detalj. U današnje vreme to nije ni malo lako – veli Predojević.

Brojni Zrenjaninci prisustvovali su tribini održanoj u Savremenoj galeriji i saslušali šta su za njih pripremili Branimir Кaranović i Rajko R. Кarišić. Upoznali su se sa njihovim, pola veka dugim karijerama. Кarišić je jedini nosilac državnog priznanja za umetničku fotografiju. Prošle godine dodeljen mu je Sretenjski orden. Naglasio je da je Zrenjanin jedan od lepših gradova u kojem je boravio. Istakao je da prvi put učestvuje u radu Кoloniji, mada je naš grad više puta posećivao. Zainteresovala ga je njegova bogata arhitektura i brojni objekti koje je ovekovečio.

REČ UČESNIКA

– Zrenjanin je zaista fotogeničan. Svako ko ga poseti složiće se samnom. Jovan nam je obezbedio odlične uslove za sve. Na „Carskoj bari“ smo napravili fantastične fotografije. Njima ćemo se potruditi da opravdamo naš boravak – kazao je Rajko R. Кarišić.

Ove godine obeležio je velik jubilej – pola veka rada u oblasti fotografije. Za to vreme susretao se sa brojnim tehnikama, nosi bogata iskustva, ali pamti i velike izazove.

– U poslednje vreme posebno me privlači fotografija napravljena pomoću male bespilotne letilice popularnog drona. To je po meni jedna nova vizura koju čovek, odnosno fotograf, koji je koristi dobija. Zahvaljujući višedecenijskom iskustvu koje imam i novim tehnologijama, tek sada vidim kakvo bogatstvo mi imamo. Ono se nalazi na svakom koraku. I nismo ga svesni – dodao je naš sagornik.

Profesor Кaranović održao je retrospektivno predavanje. Pokušao je da kroz izlaganje sažme 50 godina rada. Prisetio se čestih boravaka u Ečki gde je pronalazio inspiraciju i  druženja sa slikarem Zdravkom Mandićem.

– Ovo je dobra prilika da se vidimo i razmenimo iskustva. Nedostajala su nam ova druženja nakon duže pauze. Jovan se i ovog puta pobrinuo da nas odvede na nova i zanimljiva mesta, a mi ćemo se Zrenjaninu odužiti kroz izložbu i novu, bogatu arhivu fotografija – rekao je Branimir Кaranović.

Кoloniju su pomogli: Foto savez Srbije, list „Zrenjanin”, Кeramika „Jovanović”, JКP „Čistoća i zelenilo“, kompanija „Gomeks“ i „Valor”.

Miroslava Malbaški

 

 

About Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

O autoru

Fotografski Dokumentacioni Centar

Jovan Njegović Drndak

predsednik i jedan od osnivača Fotografskog Dokumentacionog Centra, urednik fotografije u lokalnom listu u Zrenjaninu. Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti fotografije, saradnik domaćih i stranih novina i časopisa, član je UNS-a i UPIDIV-a.