Vukica Mikača Lovren „Promenada -Retrospekcija“

Galerije ARTGET – OTVARANjE u ČETVRTAK, 5. DECEMBRA u 19.00
Umetnička direktorka Galerije ARTGET u 2019: Milena Marjanović

VUKICA MIKAČA LOVREN – „Promenada ̶ Retrospekcija“

 


5. 12. 2019. – 6. 1. 2020.

© Vukica Mikača Lovren – Ivana i Stevo Žigon

Ne samo da slika treba da liči na model već model treba da liči na svoju sliku – ovo bi ukratko mogla biti srž „scenskih“ portreta likovne umetnice Vukice Mikače Lovren. Uslovno rečeno scenskih, jer ove njene fotografije nisu nastale na sceni, osim u retkim slučajevima, kao što su, primera radi, „gospođe ministarke“ Radmile Živković i Bajage, koja, inače, označava i početak Vukicine fotografske karijere. Kreirane su izvan nje, korišćenjem rekvizita (kostima, šminke…) u nameri da se prikaže protagonist/kinja a ne junak/inja. Teatarski rekviziti služe samo da se realizuje fotografija koja najvernije oslikava portretisanog – bio on glumac, muzičar, slikar, pisac…
Četrdeset Vukicinih fotografija, premijerno je izloženo u „Artgetu“, a većina je i prvi put pred beogradskom publikom. Naslov „Promenada ̶ Retrospekcija“ smislila je sama autorka tragajući za najboljim terminom, koji ilustruje izbor iz četrdeset godina dugog opusa.
Fotografska karijera Vukice Mikače Lovren zaočinje 1979. snimanjem rok scene (Bajage, Slađane, Ramba…), a nastavlja u teatru snimanjem pozorišnih umetnika, da bi im se pridružili i snimci slikara, pisaca… Na izložbi su fotografije izlagane širom sveta, od Ujedinjenih nacija u Njujorku, na Art ekspou u gleriji „Domus Romana“ u Rimu, u Lionu, Cirihu, Kulturnoj prestonici Evrope 1997. u Solunu, Muzeju primenjene umetnosti i Muzeju pozorišne umetnosti, u Beogradu, Narodnom muzeju u Šabcu, kao i one objavljene na naslovnim stranama listova idavačke kuće „Politika“, magazina „Glorija“… Premijerno, na izložbi su i fotografije iz Vukicnih autorskih kolekcija „Rok fotografije“, „Na visokim potpeticama“, „Bez maske“, „Ispred kulisa, „Oko teatra“, „On“, i „Promenada“.
„Istina je da pravog fotografa i dobrog psihologa, koji vidi više od drugih, ne mogu da zavaraju maske, veštačke trepavice… Važna je i plemenitost. Bezobrazluk i bahatost daju loš rezultat“, smatra Vukica primećujući da „fotografisanjem ličnosti fotograf, u stvari, fotografiše samog sebe.
U godini jubileja, četiri decenije karijere Vukice Mikače Lovren, koje obeležavamo ovom izložbom, likovna umetnica fotografije je ovenčana visokim priznanjem – Zlatnim beočugom za trajni doprinos kulturi.

About Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

O autoru

Fotografski Dokumentacioni Centar

Jovan Njegović Drndak

predsednik i jedan od osnivača Fotografskog Dokumentacionog Centra, urednik fotografije u lokalnom listu u Zrenjaninu. Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti fotografije, saradnik domaćih i stranih novina i časopisa, član je UNS-a i UPIDIV-a.