Zrenjanin – inspirativan grad za fotografiju

Jan Valo

Gost Foto kluba CD -13 u prostorijama Kulturnog centra u Zrenjaninu, bio je nedavno Jan Valo, neumoran tragalac fotografskog trenutka i estetskog, ali i kritičkog  viđenja koji tek na fotografiji traje ukoliko sačuvamo fotografiju i poruku koju ona nosi. Druženje koje ima i edukativni karakter pokrenula je uprava kluba CD -13, a sve prisutne je pozdravio u ime kluba Tibor Arva koji je bio i moderator susreta. Neformalni razgovor o fotografiji, umetničkom viđenju stvarnosti, fotografiji na društvenim mrežama, izlaganju fotografija na izložbama, sve su to teme koje su zainteresovale naše sugrađane.

Na pitanje našeg novinara šta je fotografija za njega Jan Valo odgovara na iskren i neposredan način baš kakve su i njegove fotografije : “ Ja fotografiju volim, sa njom živim, i u mojoj porodici ona ima posebno mesto, rado pokazujem šta sam fotografisao, a primećujem da se to ljudima dopada. Što se tiče srpske fotografije to je veliko bogatstvo naroda i države jer ako nemamo fotografiju nemamo ni istoriju. Fotografija je dokument vremena i života ona je bogatstvo trenutka sačuvanog za buduće naraštaje. Bora Mirosavljević naš veliki majstor fotografije decenijama pokušava da se osnuje Muzej fotografije u Novom Sadu, ali na žalost još uvek čekamo da se fotografiji da mesto koje joj i pripada.

Jan Valo © Točkovi života

      Fotografija isto tako može biti i emotivna ispunjenost čoveka ako hoćemo da je posmatramo na jedan drugi način –  živeti fotografiju, gledati sa osmehom i dobrim raspoloženjem da tvoj osmeh promeni svet, a ne da svet promeni tebe i tvoj osmeh. Fotografija može biti zabeležena u trenutku oduševljenja ili pred nekim prizorom čak i kada nije snimljena fotografskim aparatom, takve fotografije ostaju u nama i reflektuju se u našem životu. Istina je kako to kaže Toma Peternek ako si fotografisao, a nisi to pokazao kao da nisi fotografisao ali postoji i ta životna fotografija – fotografija nas samih sa svim onim što jesmo.

Uvek rado dolazim u Zrenjanin za koji me vežu lepe uspomene, centar mi je interesantan, ali me privlači i predgrađe, možda Bagljaš i delovi grada koji su drugačiji, a nadam se da ću imati prilike da ga bolje upoznam i zabeležim fotoaparatom. Ljudi sa strane često vide ono što domaćini ne vide, barem je to moje iskustvo, kada kolege koji dođu u Novi Sad primete i urade odlične fotografije motiva pored kojeg sam hiljadu puta prošao, ali ga nisam zabeležio fotografskom kamerom.” Članovi foto kluba i ljubitelji fotografije imali su priliku i da čuju iskustva sa izložbi i najranijih početaka Janovog bavljenja fotografijom, kao i aktivnostima Foto Saveza Srbije. Iz Foto kluba Cd – 13 kažu da planiraju slična druženja i u narednom periodu.

 

Tekst : Alisa Junuzović

 

 

About Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

O autoru

Fotografski Dokumentacioni Centar

Jovan Njegović Drndak

predsednik i jedan od osnivača Fotografskog Dokumentacionog Centra, urednik fotografije u lokalnom listu u Zrenjaninu. Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti fotografije, saradnik domaćih i stranih novina i časopisa, član je UNS-a i UPIDIV-a.