PROFESIJA RATNI REPORTER Veljko Đurović

Veljko Đurović je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti na temu Ratna reportaža. U TV Beograd radio je od 1980. do 1992. godine. Od 1992. do1999. za agenciju WTN, a od 1999. za britansku televiziju Sky news. Pratio je ratna zbivanja u Nikaragvi, Salvadoru, Kambodži, Libanu, Izraelu, Sudanu, Severnoj Irskoj, Somaliji, Ruandi, rat u Zalivu, na prostoru bivše Jugoslavije i Iraku….

Ova knjiga je obavezan udžbenik za sve koji sanjaju da jednog dana postanu ratni izveštači, savršeno štivo za sve one koji to jesu, memorijski osveživač za one koji su to bili. Za sve druge, ovo je ulazak u misterije profesije ratnog izveštača, romantizovanog posla u kome opasnosti vrebaju na sve strane. Više nego dragoceno svedočanstvo kakvog nije bilo na ovom području,“ napisao je Boško Jakšić.

„U diplomskom radu „Ratna reportaža“, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, pre trideset godina pisao sam o hrabrim, požrtvovanim izveštačima, sklonim avanturizmu, koji svoje živote stavljaju na kocku da bi obavestili javnost o ratnim zbivanjima u raznim krajevima sveta. S vremenom, što sam više ratova pratio, imao sam prilike da iskusim i sagledam bezbroj složenih nijansi ratnog izveštavanja, često više tamnih nego svetlih. Ipak, kada bih ponovo birao profesiju, bez sumnje bih izabrao isto. Kao što kaže Tim Pejdž, britanski fotograf koji je četiri puta ranjavan u Vijetnamskom ratu: Ratni dani su bili ekstremno iskustvo, puni magije i glamura koje niko ko je kroz to prošao ne može iskreno poreći,“ napisao je autor Veljko Đurović.

Izdavač: Samizdat B92 

Godina izdanja: 2014.

About Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

O autoru

Fotografski Dokumentacioni Centar

Jovan Njegović Drndak

predsednik i jedan od osnivača Fotografskog Dokumentacionog Centra, urednik fotografije u lokalnom listu u Zrenjaninu. Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti fotografije, saradnik domaćih i stranih novina i časopisa, član je UNS-a i UPIDIV-a.