Tomislav Peternek

Zrenjaninci su za mene zaštitni znak za fotografiju

Izložba fotografija Tomislava Petrneka otvorena u sali mesne zajednice Veljko Vlahović u organizaciji Udruženja Bagljaškult Fotografskog dokumentacionog centra bila je jedinstvena prilika za neposredan razgovor o fotografiji i pozicioniranju grada Zrenjanina na fotografskoj mapi Srbije.

– Jednostavno poznato je da je moj stil fotografije, a i stremljenje u životu, snimanje života. Znači mog, vašeg, našeg, meni je to bitno, jer je to najvrednije, da ostane zabeleženo kako smo živeli i gde smo živeli. Ovo je treća izložba po redu u Zrenjaninu , a sve je počelo davno u Kulturnom domu. Primetio sam da je Zrenjanin sredina koja ceni fotografiju, a ako je tako onda je vredno doći na to mesto i prikazati ono šta radiš. Fotografija treba i mora da bude zaštićena kao kulturno dobro, sve to zavisi međutim od nekih drugih ljudi, ali je činjenica da fotografija sve više zauzima svoje pravo mesto.

Moja cela retrospektiva se nalazi u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i to nije slučajno, oni su je otkupili, znači oni će i čuvati. Čuo sam da će cela iduća godina biti posvećena mojoj fotografiji i Šoškiću.

Kako vidite budućnost fotografije?

– Budućnost fotografije svakako je ono što nam je digitalna fotografija donela, ali nam je donela i dobro i zlo… napredak, ali i dosta mogućnosti za laganje i prevaru, a mi znamo da fotografija treba da govori više od teksta. Uvek za moju fotografiju tvrdim da treba da se čita kao da je tekst, kada je posmatrate, recimo fotografiju Kontrabas, vidite da osoba ima bridž pantalone, da ima gumene opanke, pa vidite da je zalepio Merilin Monro… sve to je priča…
– Majka je posle očeve smrti trebalo negde da nas usmeri, brat se bavio mehanikom a ona je meni kupila jednu dijaramicu za kontaktiranje, ja sam stavljao unutra foto papir, pa se pojavi latentna slika, a kako sunce dođe slika nestane, onda sam je sakrivao pod krevet da bi duže trajalo, onda mi majka kupila fotoaparat i tako je krenulo…

Pre nekoliko dana uručena vam je nagrada Foto Saveza Srbije za životno delo ?

-To je ustvari treća nagrada po redu za životno delo koje sam dobio od tri asocijacije, Nacionalnog centra za fotografiju, Udruženja novinara Srbije i Foto saveza Srbije.
Mnogo ranije sam dobio i nacionalnu penziju. Mogu da kažem da sam zadovoljan, meni je priznato šta sam radio, jednostavno mogu i da odem, iza mene ostaje ono što sam uradio.

Bili ste gost i predavač na nedavno održanoj Fotografskoj koloniji ?

Kolonija je za mene potpuno uspela, Zenjanin je mesto gde treba i dalje negovati fotografiju. Ja sam čak i gradonačelniku u trenutku kada sam mu uručio sliku Kralja Petra I koju smo mu poklonili rekao da mi javno obeća da će napraviti prvi muzej fotografije ovde u Zrenjaninu. On je rekao, hoću! Tada sam rekao, zapamtite, ovo je televizija snimila pa ćemo videti da li će biti ispunjeno.

Alisa Junuzović

About Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

O autoru

Fotografski Dokumentacioni Centar

Jovan Njegović Drndak

predsednik i jedan od osnivača Fotografskog Dokumentacionog Centra, urednik fotografije u lokalnom listu u Zrenjaninu. Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti fotografije, saradnik domaćih i stranih novina i časopisa, član je UNS-a i UPIDIV-a.