Fotografije Feliksa Nadara

I Z L O Ž B A
PORTRET JEDNOG VREMENA
Fotografije Feliksa Nadara
13. septembar – 17. novembar 2019. godine
Galerija Matice srpske, Trg galerija 1, Novi Sad

 

Galerija Matice srpske, Nacionalna galerija za fotografiju Jeu de Paume i Francuski institut u Srbiji u saradnji sa Medijatekom za arhitekturu i nasleđe Ministarstva kulture Republike Francuske, organizuju izložbu fotografija čuvenog francuskog fotografa Feliksa Nadara. Portretne fotografije na kojima je Nadar predstavio najznačajnija imena francuske i evropske umetnosti i kulture, svedoče o istoriji XIX veka i predstavljaju nesvakidašnji portret jednog vremena. Na izložbi će pored 41 fotografije iz Francuske, biti predstavljena i fotografija – portret Milana Obrenovića iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti iz Beograda.

Svestrana ličnost Feliksa Nadara uspela je da od fotografije stvori umetnost i da poveže umetnost i tehniku, ostavljajući vredno nasleđe svojim savremenicima. Gledajući fotografije Šarla Bodlera, Eduara Manea, Žila Verna, Viktora Igoa ili Sare Bernar, izazvani smo da verujemo u iskru prepoznatljivog, kao kad se sretnemo sa prijateljem. U tome leži vrednost fotografija Feliksa Nadara, fotografa, pisca, karikaturiste i avanturiste koje će novosadska publika imati prilike da vidi na izložbi u Galeriji Matice srpske.

Na svečanom otvaranju izložbe, u petak, 13. septembra u 20.00 sati, govoriće dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i gospođa Frederik Medi, programska direktorka galerije Jeu de Paume, dok će izložbu svečano otvoriti gospodin Nikola Faj, prvi savetnik Ambasade Republike Francuske u Srbiji.

Kustosi izložbe su: Lor Veron, kustos Jeu de Paume, Jelena Ognjanović, kustos Galerije Matice srpske i dr Dubravka Lazić, profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izložbu prati srpsko-francuski katalog sa raspravnim tekstovima Jelene Ognjanović i prof. dr Dubravke Lazić.

Nadar, Viktor Igo,Ministarstvo kulture Francuske / Medijateka za arhitekturu i nasleđe Dist. RMN-GP © Donation Félix Nadar

Ličnost i stvaralaštvo Feliksa Nadara inspirisala je brojne istoričare umetnosti, književnosti i kulture, profesore fotografije, da u vidu bogatog pratećeg programa izložbe petkom i subotom kroz raznovrsna predavanja, tumačenja i radionice za decu i mlade, predstave evropsku kulturu XIX veka. Turnašon / Gaspard-Félix Tournachon (1820‒1910) poznat je od svoje dvadesete godine pod imenom Nadar. Student medicine, novinar, pisac, karikaturista i levo orijentisani avanturista je, skoro slučajno, uz brata postao i fotograf. U odnosu na ostale fotografe Nadar je imao prednost: kroz karikaturu je studirao različite likove i lica, tokom mladosti je stekao brojne prijatelje koji su bili poznati književnici i umetnici, a imao je i mnoge kontakte u novinama koji su obznanili njegovu delatnost.[/caption]

Iako je na vrhuncu svoje fotografske karijere imao svu slavu i raskoš, to ga nije sprečilo da traga za novim izazovima. Nadar je prvi fotograf koji je leteći balonom iz vazduha fotografisao Pariz. Prvi je upotrebio veštačko svetlo kako u portretu, tako i kada je prvi sišao u katakombe i kanalizacionu mrežu Pariza i fotoaparatom zabeležio podzemlje.

Tokom godina rada, u njegova tri pariska studija u ulici San Lazar, na Bulevaru kapucinera i ulici Anžu, Nadaru je poziralo na hiljade ličnosti kako iz Francuske, tako i iz čitavog sveta, među kojima je bio i Milan Obrenović. Urađeni u tehnici mokrog kolodijuma, njegovi fotografski portreti zarad isticanja lika i ličnosti portretisanog, lišeni su dekoracije, ulepšavanja, dramatizacije i trivijalnih detalja. Gledani svi zajedno, Nadarovi fotografski portreti predstavljaju svedočanstvo odnosno Portret jednog vremena.

 

F. Nadar, Sara Bernar,Ministarstvo kulture Francuske / Medijateka za arhitekturu i nasleđe Dist. RMN-GP © Donation Félix Nadar

Nadar, 1857:
Teorija fotografije može se naučiti za jedan sat, a osnove prakse za jedan dan.
… Ono što se ne može naučiti… jeste osećaj za svetlo – umetnički prihvatiti efekat koji svetlo pravi različitim danima. Interakcija jednog ili više takvih efekata na prirodu fizionomije je ona koju kao umetnik moraš da reprodukuješ.

Ono što je još teže jeste da stekneš pravi utisak o osobi koju fotografišeš – brzo međusobno razumevanje te postavlja u vezu sa modelom, ono omogućuje da ga uvažiš i shvatiš njegove navike i stavove koji su uvek u skladu sa njegovim karakterom. To te vodi do stvaranja „veštačke reprodukcije”, nikada banalne i slučajne, iz ruku poslednjeg sluge laboratorije, zadržavajući najbolju i najpovoljniju sličnost sa portretisanim ‒ intimnu sličnost.

***

Izložba se održava u okviru platforme Kaleidoskop kulture Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Realizaciju izložbe i kataloga omogućili su Nacionalna galerija za fotografiju Jeu de Paume u saradnji sa Medijatekom za arhitekturu i nasleđe Ministarstva kulture Francuske i Francuskim institutom u Srbiji, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
Partneri na izložbi su: Akademija umetnosti u Novom Sadu, Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, Soho Advertising Solutions, JMU Radio-televizija Vojvodine i Radio 021.

Predavanja petkom i subotom u 19.00 sati:

20. septembar 2019:
Kustosko vođenje kroz izložbu
Jelena Ognjanović, istoričarka umetnosti

21. septembar 2019:
Predavanje Razvoj portretnog žanra u fotografskoj umetnosti
prof. dr Dubravka Lazić, filmolog

28. septembar 2019:
Predavanje Milan Obrenović i Feliks Nadar
Gordana Krstić Faj, istoričarka umetnosti

4. oktobar 2019:
Predavanje Nadarova epoha: od Burbonske restauracije do Treće Republike
prof. dr Pavle Sekeruš, romanista

5. oktobar 2019:
Predavanje Plemeniti fotografski postupci – nekada i sada
Predrag Uzelac, fotograf

11. oktobar 2019:
Predavanje Feliks Nadar i intelektualna istorija
prof. dr Vladimir Gvozden, istoričar književnosti

12. oktobar 2019:
Koncert Happy Moments
Aleksandar Dujin Orchestra, sa vokalnim solistkinjama Nevenom Reljin i
Vanjom Manić Matić i flautistkinjom Jelenom Jančurić

19. oktobar 2019:
Predavanje Prvi novosadski fotografi
Ivana Jovanović Gudurić, etnolog

26. oktobar 2019:
Predavanje Nadarove avanture balonom
Jelena Ognjanović, istoričarka umetnosti

2. novembar 2019:
Predavanje Percepcija Srba i Srbije kod francuskih pisaca‒diplomata
Dr Stanislav Sretenović, naučni savetnik, Institut za savremenu istoriju

9. novembar 2019:
Predavanje Nadar – nesumnjivi super star!
Nikola Ivanović, istoričar umetnosti

16. novembar 2019:
Kustosko vođenje kroz izložbu
Jelena Ognjanović, istoričarka umetnosti

5/12/19/26. oktobar 2019. godine od 11.00 do 12.30 sati:
Kreativne radionice za decu Fotografija NaDar

Edukativne radionice za mlade Portret moga vremena
potrebno je zakazati termin putem telefona 021 4899 017.

***

Za sve informacije o izložbi možete se obratiti Jeleni Ognjanović na telefon 021 4899 018 ili 069 1103 051.

Nadar, Autoportret, Ministarstvo kulture Francuske / Medijateka za arhitekturu i nasleđe Dist. RMN-GP © Donation Félix Nadar

 

About Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

O autoru

Fotografski Dokumentacioni Centar

Jovan Njegović Drndak

predsednik i jedan od osnivača Fotografskog Dokumentacionog Centra, urednik fotografije u lokalnom listu u Zrenjaninu. Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti fotografije, saradnik domaćih i stranih novina i časopisa, član je UNS-a i UPIDIV-a.