Svetla Komora, Roland Bart

Svetla komora, nota o fotografiji

Rolan Bart (autor)

Slavica Miletić(prevod)  Izdavač: Kulturni centar Beograda
Naslov originala: La chambre claire / Roland Barthes

O knjizi:  Svetla komora: Beleška o fotografiji je kratka i poslednja objavljena knjiga (1980) francuskog književnog teoretičara i filozofa Rolana Barta, koja na jedinstven način ispituje prirodu i suštinu fotografije a istovremeno predstavlja i posvetu pokojnoj Bartovoj majci.

Ova knjiga istražuje uticaj fotografije na gledaoca (za razliku od fotografa, kao i fotografisani objekat, koji Bart naziva spectrum). U duboko ličnom preispitivanju trajnog emocionalnog uticaja određenih fotografija, Bart fotografiju smatra simboličkom stvari, koja se ne može svesti na kodove jezika ili kulture i koja podjednako deluje i na telo i na um. U ovoj knjizi on razvija dva neodvojivo povezana pojma studium i punctumstudium označava kulturnu, jezičku i političku interpretaciju fotografije, dok  punctum označava ranjavanje, lično dirljiv detalj koji uspostavlja direktnu vezu sa predmetom ili osobom na fotografiji.

About Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

O autoru

Fotografski Dokumentacioni Centar

Jovan Njegović Drndak

predsednik i jedan od osnivača Fotografskog Dokumentacionog Centra, urednik fotografije u lokalnom listu u Zrenjaninu. Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti fotografije, saradnik domaćih i stranih novina i časopisa, član je UNS-a i UPIDIV-a.