Uramljeni trenuci „iza kulisa“

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „SVEDOК VREMENA“ BIĆE OTVORENA U MUZEJU DO КRAJA FEBRUARA

Život i rad manjinskih nacionalnih zajednica iz vizure 10 vrhunskih fotografa Srbije – tema je foto-izložbe „Svedok vremena“, koja je otvorena u ponedeljak, 27. januara, u Narodnom muzeju. Organizator postavke je Asocijacija „Banat-info”, medijski partner je List „Zrenjanin“, a pokrovitelj Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
Nije lako predstaviti bogati diverzitet i multukulturalnost

Slađana Pantelić© Ljubavne niti

naše zemlje, stoga je značajan rad savremenih fotografa koji prikazuje one sfere društva „iza kulisa“, za koje možda i ne znamo, navodi Ivana Arađan, nadležna kustoskinja ove foto-izložbe.
– Drago mi je da naš muzej ima priliku da predstavi izložbu fotografija savremenih autora. I sam List „Zrenjanin“ je neizbežan kao svedok ovog vremena i društva. Urednik fotografije ovog nedeljnika Jovan Njegović Drndak poslednje dve godine posvećeno radi na tome da se savremena fotografija u vidu kolonije ponovo vaspostavi u našem gradu – kaže Ivana Arađan.
Postavku čini odabir od četrdeset najboljix radova koje su selektovali Jan Valo, umetnički fotograf, fotoreporter Ivan Pančić i Jovan Njegović Drndak.
Autori su Maja Tomić, Ana Batrićević, Marina Stančević, Adrian Baloš, Zoltan Bisak, Olja Simović, Slobodan Ćavić, Tatjana Lelić, Snežana Lerh i Slađana Pantelić. Posebno mesto na izložbi zauzimaju radovi jugoslovenskog i srpskog majstora umetničke i novinske fotografije Borivoja Mirosavljevića.
Ovakvi foto-konkursi jesu lepa prilika za susret sa drugim fotografima, kaže za naš list Ana Batrićević, članica Foto-saveza Srbije i Foto-kluba Beograd. – Pružaju nam mogućnost za razmenu ideja, učenje i rad na sebi – navodi ona, dodavši da se u svom radu bavi i ekološkim temama. – Mislim da je fotografija dosta snažno sredstvo da se prenese ekološka poruka zato što jači utisak ostaje kada se vide zagađanje ili ekološka katastrofa nego kada se čita ili sluša o tome – ističe fotografkinja iz Beograda.
Na postavci u Narodnom muzeju nalaze se i radovi Snežane Lerh iz Novog Sada, članice Foto-saveza Srbije, koja je dočarala prizore iz vojvođanskih sela Ivanovo i Bački Monoštor. I ona je objasnila zbog čega je značajno da se održavaju foto-izložbe poput ove.
– Fotografija nije samo trenutak koji je zabeležen. Ona traje od ideje, inspiracije, momenta kada nastane do postprodukcije i na kraju izložbe. Stavljanjem u ram, u prostor i pokazivanjem drugima – fotografija tek onda ima smisla – smatra Snežana Lerh.

Izložbu „Svedok vremena“ je podržao i Istorijski arhiv Zrenjanin. Postavka je otvorena u holu Narodnog muzeja do 29. februara.

M. Maričić

Borivoj Mirosavljević © Priča iz predgrađa

 

 

About Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

O autoru

Fotografski Dokumentacioni Centar

Jovan Njegović Drndak

predsednik i jedan od osnivača Fotografskog Dokumentacionog Centra, urednik fotografije u lokalnom listu u Zrenjaninu. Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti fotografije, saradnik domaćih i stranih novina i časopisa, član je UNS-a i UPIDIV-a.