Fotografiji dati mesto koje joj pripada

Fotografija kao takva, od svih upotrebljavana često nije zaštićena na pravi način, a fotografskoj slici prilazimo olako iako je ona svedok vremena, čije će svedočanstvo dobiti na vrednosti ne samo kroz njen nastanak nego i njenim trajanjem i očuvanjem.
„Skupština Republike Srbije usvojila je  Zakon o izmenama i dopunama Zakona o kulturi. Apel iz Kolonije u Ečki je pomogao! Bilo je predviđeno brisanje fotografije iz Zakona, ali se to nije dogodilo. Kao što se vidi iz teksta novog Zakona fotografija je sada u članu 8, stav 3. ,a kao „umetnička fotografija“ zajedno s ostalim vizuelnim umetnostima i arhitrekturom. To nije najsrećnija formulacija, ali je najvažnije da nije izbrisana iz zakona.To mnogo znači za sve one koji se na bilo koji način sada bave , ili će se baviti fotografijom, jer fotografisanje i bavljenje fotografijom nije „vanzakonska aktivnost“. Na mlađima je da ovaj status fotografije u buduće čuvaju i poboljšavaju, a ja koristim priliku da se svim potpisnicima našeg apela zahvalim na solidarnosti i čestitam uspeh koji smo postigli. Još jednom svima veliko HVALA ! Ovo treba da bude potstrek i da nastavimo aktivnosti za otrvaranje našeg prvog Muzeja fotografije.“   Borivoj Mirosavljević
Da podsetimo,  Borivoj Mirosavljević je bio inicijator na prošlogodišnjoj Fotografskoj umetničkoj koloniji  kada su fotografi  i majstori  fotografije  potpisali Apel za zaštitu fotografije, potpisnici su :  Tomislav Peternek, Vukica Mikača, Zoran Jovanović Mačak, Martin Candir, Sanja Knežević, Gordan Pomorišac, Sonja Žugić, Nenad Nino Rakićević, Rajko R. Karišić, Darko Dozet, Voja Mitrović, Borivoj Mirosavljević i Jovan Njegović Drndak.
Daleko  pre, sada  u prošlom veku, često smo mogli čuti da će nas ceniti prema našim fotografijama, pa ima li šta lepše nego kvalitetna fotografija koja predstavlja  našu državu, a fotografiji valja i uzvratiti – ona je iznedrila i mnoge nauke pa i samu konematografiju i televiziju.
Fotografija zaslužuje svoje pravo mesto i ovaj zakon je početak  ka njenom pravom vrednovanju i zaštiti, kako fotografije tako i autora i njihovog dela, koje je nebrojeno puta svedočilo i svedočiće o vremenu u kome nastaje.
ZAKON O KULTURI REPUBLIKE SRBIJE  MOŽETE PREUZETI OVDE :Zakon o kulturi Republike Srbije.

About Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

O autoru

Fotografski Dokumentacioni Centar

Jovan Njegović Drndak

predsednik i jedan od osnivača Fotografskog Dokumentacionog Centra, urednik fotografije u lokalnom listu u Zrenjaninu. Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti fotografije, saradnik domaćih i stranih novina i časopisa, član je UNS-a i UPIDIV-a.